Homerecreatie en toerismeVooruit zonder voetstap

Vooruit zonder voetstap

Bewuste ondernemers: De Jongens van Outdoor

Zelfs wanneer hij klimt in zijn klimbos, staat hij met beide benen op de grond. Of misschien zelfs wel juist doordat hij zich midden in de natuur begeeft, heeft hij een realistische kijk op de aarde.

Jan de Roos, oprichter van De Jongens van Outdoor in Appelscha, heeft een duidelijke wens: geen footprint meer achterlaten. Afgelopen weekend is zijn belevingsbedrijf verhuisd naar het hart van Appelscha, de Boerestreek. Hiermee verlaat hij zijn eigenlijk te grote, oude, en daarmee energievretende pand. “Dit pand hebben we speciaal laten maken met de gedachte dat we het energieneutraal kunnen maken. Op het dak is elk vrije plekje opgevuld met zonnepanelen. Ook zijn we nu aan het kijken of we twee kleine windmolentjes op het dak kunnen zetten, zodat we het tekort aan energie kunnen opvullen met windenergie.” Maar niet alles is nieuw, zo ook de opvallende tafel waar we aan zitten. “Ik vind het belangrijk om oude dingen nieuw leven in te blazen. Zo ook de tafel waar we aan zitten. Als deur is hij niet meer geschikt, maar als tafel erg mooi.”

Pulp en hars

Toch is dit niet de enige bijzondere tafel. Andere tafels die hier staan zijn gemaakt van hout uit het Drents Friese Wold en kunnen per gelegenheid en seizoen worden aangepast. “Veel wat je hier ziet is multifunctioneel. Zo kunnen we het gebouw praktischer gebruiken. Ook worden de tafels per seizoen aangepast door studenten van het Friesland College. Zij ontwerpen de tafelbladen en maken die van goede materialen.” En ook aan de stoelen is gedacht. “Gemaakt van houtpulp en hars.”

Wens

Dat De Roos vooruitstrevend is, zie je ook terug in wensen die nog niet kunnen. “Mijn wens is groter dan wat de markt op dit moment kan leveren. Zo zijn we nog op zoek naar elektrische auto’s die aan onze eisen voldoen. Ik heb al contact gehad met automerken, maar wat ik wil is er nog niet. Daarom wil ik wel graag mee doen met een pilot voor bedrijfsauto’s met aanhanger, ik hoop dat dat lukt.”

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Gemeente Ooststellingwerf.