HomeUncategorizedEerste opvallende resultaten proeven Cruydt-Hoeck

Eerste opvallende resultaten proeven Cruydt-Hoeck

Eerste opvallende resultaten proeven Cruydt-Hoeck

Zet één stap op het terrein van Cruydt-Hoeck en je bent in de natuur. De zoete geur van hout en planten komen je tegemoet.

“Hier drogen we de planten voor de zaden”, vertelt Anita Kikkert, bloemenweide adviseur bij Cruydt-Hoeck. We staan in een tunnelkas. De wind van een ventilator waait langs ons op de drogende planten op de grond. “De zaden worden op milieuvriendelijke wijze geteeld.” Al snel blijkt dat bijna alles wat je op het terrein van de wildebloemenzaden specialist ziet ecologisch verantwoord is. Dit komt voort uit het idealisme van eigenaren Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel. Zij willen de wereld mooier en beter maken. Ze namen tien jaar geleden met zijn tweeën het bedrijf over en inmiddels zijn ze met zijn vijftienen. Bij die vijftien is de huiskat Rooie Rinus niet meegerekend. Naast dat hij bezoekers begroet, verzorgt hij de biologische ongediertebestrijding.

Proef
“Tien jaar geleden verkochten we eigenlijk alleen wildebloemenzaden”, aldus Kikkert. “Inmiddels doen we veel meer. Zo adviseren we particulieren, gemeentes en overheden over het aanleggen van bloemenvelden. Vorig jaar oktober hebben we proefvelden aangelegd. In deze proefvelden kijken we wat invloed heeft op de ontwikkeling van bloemweides. Bijvoorbeeld de zaaidichtheid of de periode waarin het veld ingezaaid wordt. Dit project kan uitgevoerd worden door subsidie van de gemeente Ooststellingwerf. Met de resultaten kunnen we het advies aan groenbeheerders verfijnen.”

Eerste resultaten
De resultaten van deze proeven leveren geen geld op, maar wel enorm veel kennis. “De eerste resultaten zijn inmiddels bekend. Het zijn vooral kleine verschillen tussen velden die opvallen. De kleinste verschillen kunnen uiteindelijk een enorm verschil maken. Zo valt op dat bij een lagere zaaidichtheid meer vergrassing kan voorkomen.” Maar dat is niet het opvallendste resultaat. “De velden die we in het najaar gezaaid hebben, hebben minder last van onkruid.”

Al is onkruid wel een discussiepuntje, vertelt Kikkert. “Wat wij verkopen, noemen sommige mensen onkruid. Uiteindelijk is het maar net hoe je ernaar kijkt. Wat wel een feit is, is dat je met bloemenvelden bijdraagt aan de natuur in Nederland. De velden zijn goed voor insecten, waaronder bijen. Dit is een bewustwordingsproces die steeds meer mensen doorhebben. Het enige wat wij nodig hebben is geduld. En het besef dat heel veel stuurbaar is, maar de natuur niet. We kunnen wel ons best doen om de natuur zoveel mogelijk te begrijpen.”

Toekomst
Komende jaren gaat Cruydt-Hoeck verder met het onderzoek. “Juist de ontwikkeling van een bloemenweide op lange termijn is interessant. We willen graag weten hoe we de velden langdurig bloemrijk kunnen houden. We zijn dan ook erg benieuwd hoe de velden zich de komende tijd gaan ontwikkelen.”

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Gemeente Ooststellingwerf.