Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar: bouwen met biocomposiet

juni 16 @ 11:30 - 13:00

Datum:               woensdag 16 juni 11.30 – 13.00 uur
Plaats:                 Online
Kosten:               Gratis

Wegens technische problemen op 26 mei is dit webinar verplaatst naar 16 juni.

Ben jij werkzaam in de bouw en ben je geïnteresseerd in alternatieve, duurzame materialen? Vraag je je zodoende af wat de mogelijkheden van biocomposiet zijn? Laat je informeren en inspireren door experts van NHL Stenden Hogeschool tijdens dit online college!

Biocomposiet: een circulair alternatief voor hout

De circulaire economie kent twee kringlopen van materialen. Ten eerste de technische kringloop, waar producten na hun levensloop hoogwaardig worden hergebruikt.  Daarnaast is er de biologische kringloop, waarin bio-gebaseerd materiaal na gebruik veilig terugvloeit in de natuur of weer te ontleden is in bruikbare grondstoffen. In de bouw wordt de biologische kringloop voornamelijk gerealiseerd door het gebruik van hout. Dit is terecht want het is veelzijdig en constructief inzetbaar. Bovendien scoort hout milieutechnisch beter dan de traditionele bouwmaterialen, mits het wordt verkregen uit (reeds aanwezige) productiebossen in of nabij Nederland.

Er is echter een alternatief voor hout dat mogelijk nog duurzamer is, maar tot dusver onderbelicht is: biocomposiet. Het betreft een combinatie van sterke natuurvezels zoals vlas en hennep in een jasje van biopolymeer. Spraakmakende pilot-projecten zijn al gerealiseerd met dit wondermateriaal, zoals een Tiny House in Emmen en een fietsbrug te Ritsumasyl, nabij Leeuwarden. Aan de brug is goed te zien welke voordelen dit materiaal heeft ten opzichte van hout. Het materiaal is namelijk in elke vorm te ‘gieten’, zoals 3D gekromde schaaldelen en holle kokers wat veel meer ontwerpvrijheid oplevert en zorgt voor efficiënte én lichte constructies.

Aanmelden

Meld je aan via deze pagina.

Dit webinar Is een initiatief van NHL Stenden Hogeschool en BOWINN en wordt ondersteund door Biosintrum, Bouwend Nederland Regio Noord, BuildinG, Vereniging Circulair Fryslân en NICE.

 

Gegevens

Datum:
juni 16
Tijd:
11:30 - 13:00
Evenement Categorie: