In dit interview vertelt de 2de jaars student van ROC Friese Poort over zijn visie op het gebied van duurzaam bouwen en het gebruik van natuurlijke materialen.

Hij heeft ook een biobased gebouw ontworpen die hij heeft gepresenteerd aan de gemeenteraad van Ooststellingwerf

Deze presentatie kunt u terugzien via onderstaande knop

(Bas zijn presentatie vanaf 33 min)

 

Waar haal je in het algemeen inspiratie vandaan?

Inspiratie komt uit veel dingen; architectuurpagina’s en architecten die ik volg op Instagram, architectuurboeken, series en films waar een bepaald gebouw langskomt en steden waar ik bijzondere gebouwen tegenkom. Echt werkelijk overal kan wel inspiratie uit ontstaan. Zoiets hoeft niet eens een heel ontwerp of een groot gedeelte van een ontwerp te zijn om mij enthousiast te maken. Het kan echt zo klein zijn als een detail op een muur of een trapleuning. En wanneer ik dan iets ontwerp voor op bvd_archdesign gebruik ik deze verzameling aan foto’s en bladzijde om te kijken of ik iets daaruit kan gebruiken.

 

De inspiratie voor deze riante biobased woning kwam bijvoorbeeld deels uit boeken over groene architectuur, de toegepaste materialen van het Biosintrum en het project “Two hulls house” door de Canadese architect Brian MacKay-Lyons.

Two Hulls House

Bron: ArchDaily

Zaten er voor jou veel nieuwe aspecten bij?

Zeker, elk project heeft altijd wel weer nieuwe aspecten met problemen die opgelost moeten worden maar dat is juist het leuke ervan. Zo was dit eigenlijk het eerste ontwerp wat zo biobased mogelijk gemaakt moest worden en dat vergt veel onderzoek. Daarnaast heb ik ook nog niet eerder een 3 generatie woning moeten ontwerpen.

Eerder heb ik wel voor de Hibertad Challenge een duurzame circulaire zorgunit moeten ontwerpen met mijn team dus hieruit had ik al wat voorkennis op het gebied van duurzame maatregelen en materialen maar dat was natuurlijk op een veel kleinere schaal dan dit ontwerp.

Ook was de constructie een hele uitdaging aangezien ik een enigszins bijzondere vorm heb die veel knelpunten bleek te veroorzaken. Maar gelukkig stuurde mijn vakdocent Maartje Berenschot me hiervoor in de juiste richting en kon dit ook opgelost worden. Maar deze knelpunten maken het project juist uitdagend. Dat je eindelijk de constructie hebt kunnen oplossen of een biobased materiaal hebt gevonden wat je zocht. Dat is het leuke ervan.

 

Wat betekent dit voor jouw eigen toekomst? (Wil je hiermee verder?)

Dit project heeft mij erg veel nieuwe dingen geleerd op het gebied van biobased en duurzaam bouwen, die ik zeker toe zal gaan passen in komende projecten. Daarnaast heeft het ook leerzame ervaringen gebracht zoals de presentatie voor de Nationale week van de Circulaire Economie en heb ik mijn netwerk kunnen verbreden met nieuwe contacten die veel weten over dit onderwerp.

 

Ik wil hier zeker verder mee. Mijn doel is om projecten te mogen maken op het niveau van Bjarke Ingels, Jean Nouvel of Santiago Calatrava (om een paar grote namen te noemen) en deze dan zo biobased en circulair mogelijk op te stellen zoals Koichi Takada die met zijn ontwerpen de natuur terug wil halen in de steden. Of zoals Shigeru Ban, Kotaro Anzai of Hiroshi Nakamura die met veel biobased materialen en duurzame maatregelen werken in hun projecten. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van de architect en de bouwbedrijven om duurzame groene steden te ontwikkelen, andere mensen hebben daar de inbreng niet voor. Uiteindelijk is ‘’architecture (…) the art of how to waste space”, zoals Philip Johnson zei, dus waarom dan niet iets creëren in samenhang met en begrip voor de natuur.

Heb je plannen voor de toekomst op het gebied van duurzame bouwprojecten?

Het enige plan wat ik tot nu toe voor de toekomst heb vastgesteld is het eerder benoemde doel dat ik de projecten die ik krijg biobased, groen, circulair en duurzaam uit wil voeren. In mijn beleving worden er te vaak bepaalde materialen niet gebruikt omdat mensen deze te nieuw vinden en het nog niet goed kennen. Dit is enerzijds wel te begrijpen aangezien je natuurlijk zekerheid van de kwaliteit van het materiaal wilt hebben maar als je je er wat in verdiept kun je erachter komen dat met Cross Laminated Timber bijvoorbeeld (waarvan ik hoor dat het ook nog te onbekend is om te gebruiken) al grote projecten worden gebouwd zoals de 84.5 meter hoge Mjøstårnet toren in Noorwegen, bestaande uit 18 verdiepingen. Het ligt dus niet altijd aan de onbekendheid van het materiaal maar soms ook aan de kennis over de bestaande projecten met het materiaal, denk ik

Mjøstårnet toren in Noorwegen

Bron: DeArchitect

Hoe zie jij de toekomst van biobased bouwen?

Ik zie het in combinatie met circulair en natuur inclusief bouwen als de bouwstijl van de toekomst. Het is belangrijk voor het milieu, het is belangrijk voor de dieren en daarnaast geeft het een beter stadsbeeld omdat het materiaal gezond is en de stad er dus ook gezond uitziet. Ook denk ik dat het meer en meer toegepast zal worden omdat het een beetje de nieuwe bouwtrend begint te worden. Mensen willen wel in zo’n biobased huis wonen om een steentje bij te dragen aan het milieu. Ik denk dat mensen er zelf ook wel een beetje een opgelucht gevoel van krijgen wanneer ze in een woning wonen die zo ontworpen is dat deze het milieu zo min mogelijk aantast. Je voelt je gewoon beter als je door een groene stad loopt met veel natuur en biobased gebouwen met biobased en vegetatie gevelbekleding dan dat je door een grijze stad loopt met alleen maar bestrating.

Hoelang ben je bezig geweest met het project?

Het project duurde één periode van tien weken waarbij elke week een nieuwe taak heeft. Zo heb je bijvoorbeeld een week voor de duurzame maatregelen, een week voor het voorontwerp, een week voor de constructie, een week voor het definitieve ontwerp etc. Bepaalde taken kregen we wat langer de tijd voor omdat deze moeilijker waren dan verwacht (bijvoorbeeld de constructie taak) en dit resulteerde erin dat we voor andere taken weer korter de tijd kregen (bijvoorbeeld de definitieve tekening taak).

Kan je een korte samenvatting geven over het gebouw?

Voor dit project moest ik een riante biobased, 3 generatie woning maken. De client wilde een buitenkeuken, een kantoor/slaapkamer, een badkamer en een woonkeuken op de begane grond en vier slaapkamers met twee badkamers op de verdieping. Ook moest buiten nog een container opbergplaats zijn en een carport. De begane grond bestaat uit twee uit elkaar lopende balken welke privacy creëren tussen wonen en werken en verbonden worden met de hal. In de kleine balk liggen de wc, de badkamer en de kantoor/slaapkamer en in de lange balk liggen de woonkeuken en de woonkamer met een openklapbare glaswand om van het terras en de woonkamer een groot leefgebied te kunnen maken. De daken lopen schuin omhoog om grotere ramen te creëren en een groter ruimtelijk gevoel.

De verdieping ligt als een L op de begane grond met overstekende hoeken, wat constructieve zonwering biedt aan de begane grondvloer en een balkon creëert bij de logeerkamer. De grote overhang met balkon heb ik gemaakt om het gevoel te geven dat je zweeft boven het water en het weiland en hier heb ik ook profijt uit kunnen halen om daaronder mijn schaduwterras met buitenkeuken te plaatsen. Aan de lange zijde van de L heb je op de “punt” eerst de master bedroom, dan de grote badkamer, dan een kinderkamer dan een kleine badkamer en dan weer een kinderkamer met hierlangs de overloop. Deze kamer indeling geeft in de constructie verwerkte geluidsisolatie tussen alle kamers. Los van deze kamers ligt in de andere L “punt” de logeerkamer voor privacy tussen gast en bewoners met hiertussen een berging.

De vele ramen worden bedekt met lamellen gevels welke simpel door één lamel per gevel te draaien onder een hoek te zetten zijn waardoor je bij elke gevel apart de zonwering kan bepalen. Alle balk “punten” met grote glasgevels kijken uit op natuur, wat rust en privacy geeft. Ook laten deze glasgevels de kamers groter lijken.

De biobased materialen en maatregelen die ik heb toegepast zijn:
 • Herwonnen gebakken hout voor de lamellen en delen van de constructie en gevelbekleding;
 • Platowood gebakken houten kozijnen;
 • Geheel gerecycled staal;
 • Vacuümglas;
 • Vegetatiedak;
 • Olifantsgras beton voor gevelbekleding en als trapje naar de aanlegkade;
 • Hennep isolatie, Cellulose en Glasgranulaat;
 • Wand kurk;
 • Leem verf;
 • Vegetatie/plant wand;
 • Bamboe vloer;
 • CLT;
 • Prefab Hsb voor binnen wanden en vloeren.

 

Installaties:
 • Een combinatie van Jaga convectoren op de begane grond en infrarood panelen op de verdieping voor balans in het temperatuurniveau;
 • Een combinatie van een bronsysteem en een lucht/water warmtepomp zodat er geen kans is op disbalans in de bron;
 • Spekkachel;
 • Monokristallijn zonnepanelen;
 • Wtw ventilatie unit;
 • Douchegoot Wtw;
 • Babylon light lamp (luchtzuiverende lamp waar planten in gehangen kunnen worden).

Bekijk de digitale rondleiding door de woning via onderstaande knop