HomeProjectenBiosintrum

Biosintrum

Begin 2018 begint de bouw van een van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa. Een blikvanger die de ambities van de gemeente Ooststellingwerf op het gebied van de biobased economy zichtbaar maakt.

De vloeren worden gemaakt van leem, gewonnen op het omliggende terrein. In de wanden wordt denim van oude spijkerbroeken verwerkt. En er wordt duurzaam ontwikkeld Accoya-hout toegepast. Ook het interieur wordt biobased gemaakt; van natuurlijke materialen, zoals stopcontacten van mais.

 

Multifunctioneel en duurzaam

Het Biosintrum krijgt een bijzondere Y-vorm, met drie vleugels die uitkomen op een atrium in het hart van het gebouw. Een vormgeving die optimaal gebruik maakt van het licht en de warmte van de zon. Het gebouw van 1.000 vierkante meter vloeroppervlak zit boordevol innovatieve systemen en toepassingen op het gebied van verwarmen, ventileren en isoleren om zo duurzaam mogelijk te kunnen functioneren. Partijen uit het onderwijs, bedrijfsleven en overheid gaan volop gebruikmaken van de congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, de collegezaal, flexwerkplekken en het laboratorium. Het restaurant in het atrium wordt bevoorraad door een eigen groente- en kruidentuin van 1.500 vierkante meter, pal naast het gebouw gelegen. Een restaurant waar het bestek straks wellicht gemaakt is van reststoffen uit de aardappelindustrie. En het meubilair misschien wel de bladeren van lisdodde zal bevatten.

 

BREEAM Outstanding keurmerk

De architecten van Paul de Ruiter Architects hebben de lat hoog gelegd met dit BREEAM Oustanding-project: de hoogst haalbare ranking in duurzaamheid qua constructie en gebruik van een gebouw volgens het keurmerk BREAAM. Het gebouw bestaat voor 80 procent uit biobased producten. Het gebruikte hout is van bomen die ongeveer dertig jaar oud zijn. Het uitgangspunt is dat het hout ook minstens zo lang meegaat. De verwachtte oplevering van het Biosintrum is eind 2018.


recent