Ga direct naar inhoud

Agenda

Natuurlijk bouwen aan onze toekomst | Lunchlezing met oud Rijksbouwmeester Floris Alkemade

12.00-15.00

Samen met Floris Alkemade gaan we op onderzoek hoe we door te bouwen met natuurlijke materialen, niet alleen de bouwcrisis op kunnen lossen, maar ook oog houden aan ecologie, economie en sociaal culturele waarden.

Natuurlijk bouwen aan onze toekomst
Samen met oud Rijksbouwmeester Floris Alkemade gaan we op onderzoek hoe we door te bouwen met natuurlijke materialen, niet alleen de bouwcrisis op kunnen lossen, maar ook oog houden aan ecologie, economie en sociaal culturele waarden. Hier willen we niet alleen kijken naar wat er “moet” gebeuren, maar wat “willen” we dat er gebeurt. En daar is ruimte voor verbeelding nodig.

Over Floris Alkemade
In 2021 nam Floris Alkemade na zes jaar afscheid als Rijksbouwmeester van Nederland. Gevraagd en ongevraagd bemoeide hij zich met alles wat met erfgoed, architectuur en bouwen te maken heeft. Niet om te bouwen voor puur economische of esthetische waarde, maar om ontwerpkracht in te zetten voor het oplossen van hedendaagse problemen. Alkemade presenteerde tijdens zijn termijn namens het College van Rijksadviseurs Panorama Nederland, een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland, met als hoofdthema’s water, boerenland, verstedelijking en duurzame energie. Tijdens de corona crisis verscheen zijn essay De toekomst van Nederland: de kunst om van richting te veranderen. Alkemade was partner bij het mede door Rem Koolhaas opgerichte architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) en startte daarna zijn eigen kantoor FAA (Floris Alkemade Architects), dat vanuit Sint-Oedenrode, Brussel en Parijs opereert.

De toekomst van bouwen in Fryslân
Met Floris Alkemade kijken wij naar de toekomst van bouwen in Fryslân: hoe bouwen we met oog voor landschap, natuur, mens en toekomst in Friesland? En wat zijn de waarden die we hiervoor mee moeten nemen? En hoe zien die nieuwe waardeketens er uit? En wie zijn daarvoor nodig?

Programma
12.00 uur: Inloop en lunch
12.30 uur: Start programma met lezing door Floris Alkemade
14.00 uur: Ruimte voor gesprek
15.00 uur: Einde bijeenkomst

Ben je erbij op 16 juni?
Iedereen met ideeën en een open en nieuwsgierige blik is van harte welkom. Of je nu inwoner bent van een dorp of een stad. Of je nu werkzaam bent in de bouw, als boer, in het onderwijs, het bedrijfsleven, de overheid of ergens anders. Of je nu studeert of vrijwilligerswerk doet. Iedereen is welkom! Inschrijven is kosteloos maar wel noodzakelijk.

Deze bijeenkomst organiseren wij in samenwerking met de Uitkijkers, Vereniging Circulair Friesland, provinsje Fryslân en Arcadia.