Ga direct naar inhoud
meer info
Uitnodiging: woensdag 4 oktober van 12.00-14.15 | minisymposium Bodemkapitaal
gezonde bodem als nieuw verdienmodel?

Nieuws

9 feb. 2023

Documentaire "Holy Shit"

Niek van Duijvenvoorde loopt stage bij het Biosintrum. Woensdag 8 februari bezocht hij de mini-documentaire "Holy Shit" en heeft hier verslag van uitgebracht:

Holy Shit in de Kanselarij
Documentaire "Holy Shit" in de Kanselarij te Leeuwarden | Foto: Niek van Duijvenvoorde

Holy Shit!

Door zo'n ongeveer vijftig mensen loopt een groot deel van de Kanselarij in Leeuwarden vol vanavond. Onderwerp van de avond is de 35 minuut durende documentaire genaamd 'Holy Shit'. De docu gaat over hoe poep en plas de wereld kan voeden.

Aan de documentaire is twee jaar gewerkt en het onderzoekt het potentieel van menselijke poep en plas. De docu volgt het proces van poep tot broodje en vooraanstaande biologen, ecologen en politici worden geïnterviewd.

Na een korte introductie begint de film. Boodschap is: je bent wat je eet maar je bent ook wat je eten at. Als we goed voedsel produceren worden we gezonder. Diversiteit in eten is belangrijk en de bodem van de grond moet daarvoor gezond zijn. Je eten begint bij de bodem.

Als de documentaire is afgelopen, gaan de lichten weer aan en volgt er een groot applaus vanuit het publiek. Vervolgens komt een viertal het podium op. Yanna hoek (maker van de documentaire), Sven Jurgen (expert biobased circulair Friesland), Pieter van der Valk (boer en recycelaar) en Theo Mulder (ondernemer). Ze vertellen over het belang van het poep doneren en waarom de film tot stand is gekomen. Richting het einde beantwoordt het viertal vragen vanuit het publiek.

En daarmee eindigt de avond alweer. De film wordt nog op veel andere locaties uitgezonden, dus als je deze editie hebt gemist niet getreurd

tekst: Niek van Duijvenvoorde

Holy Shit in de Kanselarij
Documentaire "Holy Shit"in de Kanselarij te Leeuwarden | Foto: Niek van Duijvenvoorde