Ga direct naar inhoud
meer info
Op 15 mei om 19.30 organiseert het IVN een lezing over : Klimaatverandering, en de invloed op vlinders en libellen
Klik hier voor meer informatie

Nieuws

14 dec. 2022

Ecomunitypark opent Biobased Brug op 16 december 2022

Vrijdag 16 december om 14.00 uur zal de Biobased brug op het Ecomunitypark worden geopend door wethouder Van Weperen van de Gemeente Ooststellingwerf. 

Informatiebord realisatie circulaire brug | Foto: Joyce Voskamp
informatiebord realisatie circulaire brug | Foto: Joyce Voskamp

Steeds vaker worden zogenoemde biobased materialen, dus van natuurlijke oorsprong gebruikt in de bouw.
Zelfs op bruggen kunnen deze materialen worden toegepast.

Ecomunitypark is een duurzaam en innovatief bedrijvenpark in Noord-Nederland wat recent is verkozen tot het meest klimaatadaptieve – en natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland.

Centraal gelegen op het park staat het kenniscentrum voor de biobased economy: Biosintrum. Gezamenlijk met diverse kennisinstellingen werkt Biosintrum aan innovatieve duurzame ontwikkelingen. Om twee delen van Ecomunitypark vanwege een beek te verbinden is medio 2020 het idee ontstaan voor een biobased brug. Dus een brug van uitsluitend natuurlijke – en hernieuwbare materialen.

Na een zoektocht werd een geschikte brug gevonden die als basis voor het project kan dienen via Bruggenbank.nl . Via deze landelijke marktplaats voor bruggen werd een houten brug van de gemeente Heerhugowaard overgenomen. Hierop zal in de komende jaren door bedrijven en kennisinstellingen worden geëxperimenteerd hoe bioplastics en bio-composieten, mycelium, inlands hout en andere biobased materialen zich houden in de praktijk.

Op vrijdag 16 dec. 2022 zal de brug officieel in gebruik worden genomen door het aanbrengen van het eerste stuk biobased materiaal. Deze openingshandeling zal om 14.00 worden verricht door wethouder Van Weperen van de Gemeente Ooststellingwerf. De gemeente heeft de brug mede gesubsidieerd.

Ontvangst:
Plaats: Biosintrum, Ecomunitypark 5 8431 SM Oosterwolde
Tijd: 14.00 uur

De aanleg van de brug door Mathijs en Carlos (studenten ROC Friese Poort) en Chris Waanders | Foto: Joyce Voskamp - Biosintrum
De aanleg van de brug door Mathijs en Carlos (studenten ROC Friese Poort) en Chris Waanders | Foto: Joyce Voskamp - Biosintrum