Ga direct naar inhoud
meer info
UITNODIGING | 27 AUGUSTUS AS | DEMOAVOND STROKENTEELT IN ENGWIERUM
Boer Botmas verteld waarom hij aan regeneratieve landbouw doet en wat het hem oplevert.

Nieuws

14 mrt. 2023

Expeditie langs Circulaire bouwprojecten en -partijen in Fryslan

Afgelopen vrijdag 10 maart mochten we in het Biosintrum ruim 60 Friese bestuurders, managers en projectleiders ontvangen. De expeditie leidde langs circulaire bouwprojecten en -partijen in Friesland. Met deze dag werd het startsein gegeven aan het uitvoeringsprogramma ‘Fryslan bouwt Circulair’ voor alle Friese gemeenten.

Expeditie langs Circulaire Bouwprojecten Fryslan | vrijdag 10 maart Biosintrum
Expeditie langs Circulaire Bouwprojecten Fryslan | vrijdag 10 maart Biosintrum

Petra Boorsma heette de gasten welkom in het Biosintrum en vertelde wat het Biosintrum bijzonder maakt. Niet alleen het voor 80% biobased gebouw maar zeker ook het verbinden van bedrijven, scholen en overheden die samen willen werken aan een duurzame toekomst.

Wethouder van Gemeente Leeuwarden Hein de Haan, gedeputeerde Friso Douwstra en VCF-directeur Evert Jan van Nijen vertelden over het belang van deze dag. Hein de Haan gaf aan dat er grote rol ligt voor de gemeentes om de vraag naar biobased bouwen op gang te krijgen en dat de hele bouwsector hiervoor moet samenwerken om dit de standaard te maken.

Jan Willem van de Groep (Building Balance) leidde de middag verder in en vertelde over de kansen die er in Fryslân liggen voor bouwen met natuurlijke materialen en hoe dit perspectief biedt voor de boeren.

Noor Huitema - Hellemans (Copper8) lichtte Het Nieuwe Normaal toe, wat de basis vormt voor de Friese Norm.

De expeditie leidde de deelnemers vervolgens langs Bouwgroep Dijkstra Draisma , WoonFriesland en ECOhûs Fryslân. Onderweg naar deze circulaire bestemmingen, presenteerden GreenInclusive en Friso Bouwgroep hun aanpak op het gebied van biobased bouwmaterialen en biobased bouwen.

Expeditie langs Circulaire Bouwprojecten Fryslan | 10 maart Biosintrum
Expeditie langs Circulaire Bouwprojecten Fryslan | 10 maart Biosintrum
biosintrum
Bezoek aan Dijkstra Draisma | Foto: Circulair Friesland