Ga direct naar inhoud
meer info
Op 15 mei om 19.30 organiseert het IVN een lezing over : Klimaatverandering, en de invloed op vlinders en libellen
Klik hier voor meer informatie

Nieuws

20 feb. 2023 Project Biobased gordijnen

Lezing: Bodemgoud

Op 9 februari tijdens de week van de circulaire economie werd het Biosintrum druk bezocht om samen te spreken en te luisteren tijdens de lezing genaamd: Bodemgoud. 

Foto Bodemgoud op 9 februari
Bodemgoud | uitreiking lessenaar gemaakt van Lisdodde | Foto: Menno Wierdsma

Wat kunnen we maken met grondstoffen uit de regio? Moderator Max Eisenbart nam ons mee door een vol programma met daarin veel pitches met een mix tussen ondernemers, boeren en onderwijs.

Een pitch over linnen producten (Erika Zuiker Hanze Hogeschool) werd gevolgd door een dubbelgesprek tussen Iedema Projectstoffering en House of Design over wat er kan om natuurlijke micro plasticvrije gordijnen in grote gebouwen te realiseren. Tevens is er een panelgesprek met vertegenwoordigers van “leren voor Morgen”en het Ministerie van I&W over hoe we consequent het curriculum kunnen verbinden met duurzaamheidsvraagstukken en pitches van studenten van het Linde College, Friesland College, Stellingwerf College, Van Hall Larenstein en het Campus Fryslan.

Het grote onderwerp van de pitches en gesprekken was de lisdodde en hoe we die kunnen gebruiken in het heden en in de toekomst. Zo hebben studenten van het Stellingwerf College onderzocht dat je lisdodde kunt gebruiken voor voeding. Drie studenten van het Linde College uit Wolvega hadden een plan om van lisdodde, luiers te maken. Lisdodde is namelijk een vezelrijk product waarmee je stof kan maken. Er lopen al onderzoeken naar de mogelijkheid voor dit product. Nog een groep van diezelfde school had een ander idee: zij maakten een schoonmaakspray met een sinaasappelgeur. Dit schoonmaakmiddel is reeds getest door de schoonmakers van de school.

Het panel dat bestond uit Daan de Kruijf, programmamanager leren voor morgen, Douwe Jan Boersma- directeur van Opnieuw! En Indy van de Sande, beleidsadviseur circulaire en educatie ministerie van I&W, waren zeer onder de indruk van de ideeën van de studenten.

Ten slotte werd en door studenten Friesland College 4 x een lessenaar (gemaakt van lisdodde-vezelplaat), aan : Wethouders van de Gemeente Ooststellingwerf Jan van Weperen en wethouder Gerben But, Projectleider CE Annigje Roest van de gemeente Leeuwarden, Bauke Schat, adjunct-directeur van de gemeente Noardeast-Fryslan en Sander Bos van de provincie Fryslan.

Al met een al was het een zeer informatieve en interessante dag die werd afgesloten met een aansluitende borrel.

tekst : Niek van Duijvenvoorde

Bodemgoud | foto: Marit Post
Bodemgoud | foto: Marit Post
presentaties van studenten
presentaties van studenten | Foto: Desiree Schouten
biosintrum
presentatie van House of Design | gerecyclede kimono's van Tsukuroi | foto's : Joyce Voskamp