Ga direct naar inhoud

Nieuws

19 dec. 2022

Opening biobased brug

Vrijdag 16 december jl., is de ‘biobased brug’ op het Ecomunitypark officieel geopend door wethouder Jan van Weperen van de gemeente Oostellingwerf.

biosintrum
Wethouder Jan van Weperen van Ooststellingwerf timmert een plank van lisdodde op de leuning van de proefbrug. Hij wordt geflankeerd door v.l.n.r Carlos Wermink, leerling ROC Friese Poort, Petra Boorsma (directeur Biosintrum), Mathijs Boltjes van Friese Poort en Anne Jan Zwart, initiatiefnemer van het Ecomunitypark | Foto: Rens Hooyenga

Het gaat om een tweedehands fiets-wandelbrug uit Heerhugowaard die een nieuwe bestemming op het park heeft gekregen. Tijdens de opening is het eerste stukje biobased materiaal op de proefbrug bevestigd, een plank van lisdodde met aardappelzetmeel als bindmiddel.

Op ‘De Bruggenbank’ heeft Anne-Jan Zwart deze brug gevonden. Het hergebruiken van deze brug maakt het een duurzame oplossing die perfect past bij het meest klimaatadaptieve en natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland.

Het aankomende jaar zullen er proeven door studenten worden gedaan op de brug. Doel is om te zien hoe bioplastics en biocomposieten, mycelium, inlands hout en ander biobased materiaal zich in de praktijk houdt. "Werkt het? Is het duurzaam? Kan het weer en wind doorstaan? Veiligheid is belangrijk, maar er is ook ruimte dat er eens iets mis kan gaan."

Vrijdag werd de brug officieel in gebruik genomen door het aanbrengen van een eerste stuk biobased materiaal.

Eind juni 2022 is de brug door de twee studenten Mathijs en Carlos van het ROC Friese Poort (opleiding Grond-, Weg- en Waterbouw) in samenwerking met Chris Waanders geplaatst.

biosintrum
Opening biobased brug Ecomunitypark 16 december 2022 | Foto: Steyn Hulshof