Ga direct naar inhoud

Nieuws

8 jun. 2023

SWC Solarteam strijdt en maakt plezier in Young Solar Challenge finale

Op 30 mei 2023 gaf het SWC Solarteam een presentatie in het Biosintrum over hun prestaties tijdens de Young Solar Challenge. Dit seizoen strijden ze gedurende drie weekenden om de felbegeerde eerste plek. Het team heeft een boot volledig op zonne-energie gebouwd en neemt het op tegen 34 andere scholen in de race om de titel Nederlands Kampioen.

SWC Solarteam maakt zich klaar voor de presentatie | Biosintrum
SWC Solarteam maakt zich klaar voor de presentatie | foto: Biosintrum

De getalenteerde scholieren zijn afkomstig van het Stellingwerf College, vandaar de afkorting SWC. Om deel te kunnen nemen aan dit uitdagende project, moeten de teamleden het vakkenpakket O&O (Onderzoeken en Ontwerpen) volgen. Uitzonderingen worden gemaakt voor de MAVO-studenten, die ook zonder dit specifieke vakkenpakket kunnen deelnemen. Het team bestaat dit jaar uit 23 enthousiaste teamleden van verschillende klassen.

In het vorige schooljaar heeft het team hard gewerkt aan de bouw van de boot. Destijds lag de focus op langeafstandsprestaties vanwege de Elfstedentocht. Dit jaar staat echter een ander scenario centraal: de boot moet wendbaarder en sneller zijn dan ooit tevoren, een compleet nieuwe uitdaging. Hoewel de boten van alle deelnemende scholen enige overeenkomsten vertonen, krijgen de teams ook de ruimte om verbeteringen aan te brengen. Het SWC-team heeft dan ook actief gezocht naar sponsors. Dankzij hun steun beschikken ze nu onder andere over een nieuwe motor.

De Young Solar Challenge omvat verschillende soorten wedstrijden, waaronder endurance-wedstrijden waarbij de afstand in een beperkte tijd moet worden afgelegd, time-trial-wedstrijden waarbij de snelste route moet worden gevaren, sprint, slalom en matchrace.

Het ultieme doel van het SWC Solarteam is om plezier te beleven aan een technische en duurzame uitdaging. Ze leren niet alleen samenwerken en sponsors werven, maar komen ook op een leuke manier in aanraking met technologie en duurzaamheid. Hoewel een goed resultaat belangrijk is, staat plezier altijd voorop.

Op 9 en 10 juni krijgt iedereen de kans om het SWC Solarteam aan te moedigen tijdens de laatste race van het seizoen. Het weekend vindt plaats in Meppel en biedt het team de ultieme kans om een hogere positie te bereiken. Wees erbij om dit geweldige team te steunen en hun onvermoeibare inzet voor techniek en duurzaamheid te bewonderen


tekst: Niek van Duijvenvoorde

de Solar boot van SWC Solarteam | foto: Biosintrum
de Solar boot van SWC Solarteam | foto: Biosintrum