14 apr. 2025 Project TKI FIELDLAB NATTE TEELTEN EN BIOCOMPOSIETEN
Toekomstboeren in het veenweidegebied: Aeres-studenten op bezoek!
Op dinsdag 2 april brachten veertien mbo-studenten van Aeres Emmeloord een inspirerend bezoek aan het Biosintrum in Oosterwolde. Tijdens deze dag doken de jonge agrarisch ondernemers in spe in de wereld van duurzame landbouw en de toekomst van het veenweidegebied.

Presentatie over het vernatten van veenweidegrond
De studenten kregen een boeiende presentatie van Marelle van der Snoek en Erica Mosch, beiden werkzaam bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Zij werken aan verschillende projecten binnen het veenweidegebied en namen de studenten mee in het verhaal van het vernatten van graslanden. Door het verhogen van de grondwaterstand wordt bodemdaling tegengegaan en verbetert het ecosysteem. Daarbij is er ook steeds meer aandacht voor de mogelijkheden van natte teelten, zoals lisdodde en riet.
Discussie over toekomstscenario’s
Na de presentatie ontstond er een open gesprek tussen de onderzoekers en de studenten. Er werden drie mogelijke toekomstscenario’s besproken:
-
Doorgaan zoals nu (status quo)
-
De grondwaterstand verhogen met behoud van een vorm van veehouderij
-
Volledig vernatten tot net onder of boven maaiveld ten behoeve van natte teelten
Op de vraag wat zij verwachten dat de toekomst zal brengen, gaven twaalf van de veertien studenten aan dat zij denken dat het huidige systeem in grote lijnen blijft bestaan, maar dat de grondwaterstand wél omhoog zal gaan. Twee studenten verwachten dat de sector zich meer richting natte teelten zal ontwikkelen.
Wat opviel in het gesprek is dat de studenten een onderscheid maken tussen de korte en lange termijn. Op korte termijn verwachten zij vooral technologische ontwikkelingen die een duurzame bedrijfsvoering mogelijk maken, ondanks een hogere waterstand. Hun verwachtingen zijn mede gebaseerd op politieke ontwikkelingen en gesprekken binnen hun omgeving. Eén ding is duidelijk: doorgaan zoals het nu gaat, zonder aanpassing, is volgens geen van de studenten een optie.

Van theorie naar praktijk
Na het bezoek aan het Biosintrum trok de groep onder begeleiding van docent Annie Schildstra verder het veld in. Eerst werd een melkveehouder bezocht om een praktijkvoorbeeld van hedendaagse bedrijfsvoering in het veenweidegebied te zien. Daarna ging de groep naar de Hegewarren, waar ze de lisdoddeteelt met eigen ogen konden bekijken.
Jasper van Belle en Petra Boorsma gaven de studenten een korte rondleiding en uitleg over het proces van deze natte teelt: van het zaaien en oogsten tot aan het drogen en hakselen. Een waardevolle aanvulling op de theorie en een mooie kennismaking met een alternatieve teeltvorm die mogelijk een belangrijke rol gaat spelen in de landbouw van morgen.
Samen bouwen aan de toekomst
Het bezoek liet zien hoe belangrijk het is dat jonge boeren nu al nadenken over de toekomst van hun vak. Door kennis te maken met nieuwe technieken, te luisteren naar experts en zelf actief het gesprek aan te gaan, worden zij voorbereid op een landbouwsector in verandering. De frisse blik en betrokkenheid van deze studenten geven vertrouwen in een toekomstbestendige landbouw – met oog voor zowel ecologie als economie.

