Ga direct naar inhoud
meer info
UITNODIGING | 27 AUGUSTUS AS | DEMOAVOND STROKENTEELT IN ENGWIERUM
Boer Botmas verteld waarom hij aan regeneratieve landbouw doet en wat het hem oplevert.

Nieuws

23 feb. 2023

Tomorrow's Timber Talks PEFC

Architecten, ontwerpers, bouwers, beleidsmakers en ontwikkelaars kwamen op vrijdagmiddag 17 februari samen tijdens de Tomorrow's Timber Talks PEFC: Een college over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hout als innovatief én duurzaam bouwmateriaal.

biosintrum
Tomorrow's Timber Talks PEFC 17 februari | Foto: Pablo van der Lugt

De spreker van de middag was Pablo van der Lugt, kwartiermaker biobased bouwen werkzaam bij onder andere Green Matters en de TU Delft. De spreker van de middag heeft samen met Atta Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus) het boek ‘Tomorrow’s Timber’ vertaald: De houtbouw revolutie.

De toepassingsmogelijkheden van hout in de bouwindustrie zijn bijna oneindig en nog altijd volgen de technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Door hout te gebruiken als bouwmateriaal blijft CO2 opgeslagen, draag je bij aan het tegengaan van ontbossing en aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

In ruim anderhalf uur brengt van der Lugt ons langs alle mogelijke houttechnieken, houtproducten (vooral de nieuwe generatie zoals bijvoorbeeld CLT), ontwerpprincipes over houtbouw, het kostenaspect wat er bijkomt kijken en het bouwproces. Ook laat hij voorbeelden zien van gebouwen die gemaakt zijn met hout. Bijvoorbeeld in Noorwegen en in Nederland veelal in Amsterdam. Dit is ook allemaal te lezen in het boek.

De uiteindelijke boodschap die van der Lugt wil meegeven is dat bouwen met hout je heel veel voordelen biedt. Voor de bewoner zelf, het milieu en het bouwproces. Ook zijn er heel veel vooroordelen over het bouwen met hout die je eigenlijk heel makkelijk kan ontkrachten. En als je hout koopt, zorg dan dat het gecertificeerd hout is.

biosintrum
DE HOUTBOUW REVOLUTIE | geschreven door : Atta Harsta & Pablo van der Lugt