Ga direct naar inhoud
meer info
WINNAAR
Ecomunitypark is het meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland 2022!!

Het Biosintrum

In 2016 gaf de gemeente groen licht voor de bouw van het Biosintrum als onderdeel van het Ecomunitypark. Bij een ecologisch bedrijventerrein als het Ecomunitypark hoort een inspirerend gebouw, vond de gemeente Ooststellingwerf.

Isolatie van ingezamelde spijkerbroeken uit de gemeente | Foto: Bouwbedrijf Buiteveld
Isolatie van ingezamelde spijkerbroeken uit de gemeente | Foto: Bouwbedrijf Buiteveld

Drie bouwbedrijven in Oosterwolde - Buiteveld - Doornebal en de Jong - staken de koppen bij elkaar en richtten het consortium Natuurlijk Bouwen op. Zo gaven ze invulling aan de nadrukkelijke wens van de gemeente om plaatselijke ondernemers bij de bouw te betrekken.
Het primaire doel was niet een standaard gebouw voor de laagste prijs, maar een pand opgetrokken uit minimaal 80 procent biobased materialen voor een vast budget. Dat vereiste een uitzonderlijke betrokken en creatieve manier van werken.

Het pand moest bovendien voldoen aan de eisen van 'BREAAM outstanding'.
Voor het ontwerp had de gemeente de Amsterdamse architect Paul de Ruiter in de arm genomen. Deze had bij het ontwerp nog geen specifieke biobased materialen in de gedachten. Aan de bouw zelf ging daarom een half jaar intensief overleg vooraf met twaalf betrokken partijen.

De bouw duurde op de kop af een jaar. Het resultaat is een robuust gebouw met veel glas rondom en in het midden een atrium. Als symbool voor de ecologische ambities groeit in het atrium - onder de lichtkoepel- een boom. De halve cirkels van Y-vorm staan voor de drie O's die bij het Biosintrum samen komen: ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid.


Enkele voorbeelden:
De kozijnen zijn gemaakt van Accoya hout | De wanden zijn geïsoleerd met hennep, cellulose en ingezamelde spijkerbroek | De vloer bestaat uit 50 procent Olifantsgras (Miscanthus) | De houtconstructie is gemaakt van inlands lariks van het Staatsbosbeheer | De behuizing van de stopcontacten is van mais gemaakt | We spoelen de toiletten door met regenwater en zijn niet aangesloten op het riool | De plafond platen zijn gemaakt van vlas | De vloer in de toiletten is gemaakt van cacao schillen (Verkade fabriek) | De akoestische wand in de collegezaal is gemaakt van Mycelium | de buitengevel bestaat naast accoyahout, lariks ook uit een biocomposiet gemaakt van afvalhout | de tapijttegels zijn gemaakt van gerecyclede visnetten | de stoelen van gerecyclede petflessen | op het dak van het Biosintrum liggen 120 zonnepanelen |




Foto: BREEAM outstanding certificaat Biosintrum
Foto: BREEAM outstanding certificaat Biosintrum