Ga direct naar inhoud

Nieuws

26 sep. 2024 Project Paludi & Markt

Levende potgrond, levend veen

In de kassen van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoekt Stichting Bargerveen turfvrije potgrond, gemaakt van lisdodde.

biosintrum
Inwerken van substraat in de vollegrondsproef met bodemverbeteraars | Bron: Mirjam Schibler)

In de kassen van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoekt Stichting Bargerveen turfvrije potgrond, gemaakt van lisdodde. Deze potgrond werkt anders dan de huidige gangbare varianten. Als deze lisdodde duurzaam wordt geteeld, draagt het gebruik hiervan bij aan het verminderen van zowel bodemdaling als broeikasgasuitstoot uit veengebieden.

In de tuinbouw wordt nog steeds veel potgrond op basis van veen gebruikt. Traditionele potgrond wordt gemaakt met turf omdat het water en voedingsstoffen ontzettend goed kan vasthouden, en omdat het schoon en zuur is.

Op zoek naar alternatieven voor veen

Voor de turf moeten echter veengebieden in het buitenland worden afgegraven en dat leidt tot grote ecologische schade en veel uitstoot van broeikasgassen. Om het gebruik van veen terug te dringen, wordt druk gezocht naar duurzame alternatieve grondstoffen voor potgrond. Een optie hiervoor is gebruik van lisdodde. Dit is een gewas dat kan worden geteeld op natte veengronden, waardoor nu nog gedraineerde veenbodems – zoals de veenweidegebieden in Nederland – onder water kunnen worden gezet. Daardoor wordt verdere veenafbraak tegengegaan. Tegelijkertijd kan er agrarische activiteit (paludicultuur) blijven bestaan. Potgrond gemaakt van lisdodde beschermt veen op twee manieren: bij de teelt van lisdodde worden veenbodems onder water gezet, en in het buitenland hoeft geen turf meer te worden afgegraven.

Kasproeven met slateelt

In de kassen van de Radboud Universiteit voerde Stichting Bargerveen proeven uit. Slateelt op veenvrije substraten met lisdodde werd vergeleken met gangbare potgrond op basis van veen. Hiertoe werden slaplanten gedurende vier weken op de verschillende substraten gekweekt en werden de kieming en groei vergeleken. De resultaten voor de substraten op basis van gefermenteerde lisdodde zijn veelbelovend. Ze wijzen erop dat de kieming van slazaden op de nieuwe potgrond soms achterblijft, maar de groei van slaplanten lijkt vergelijkbaar of zelfs beter dan die op klassieke potgrond van turf.

Tekst: Mirjam Schibler, Gert-Jan van Duinen en Koen Brouwer

biosintrum
Opzet van de groeiproef | Bron: Koen Brouwer

Meer informatie

biosintrum
Gewasontwikkeling na drie maanden | Bron: Mirjam Schibler