Ga direct naar inhoud
meer info
Een zeer geslaagde biodiversiteitsdag tijdens de week van de circulaire economie
lees hier het verslag

Nieuws

14 feb. 2023 Project Paludi & Markt

Lezing: Lisdodde, wat nu?

Tijdens de week van de circulaire economie was er op woensdag 8 februari in het Biosintrum een lezing genaamd: Lisdodde, wat nu?

lezing: Lisdodde, wat nu? | Foto: Desiree Schouten
lezing: Lisdodde, wat nu? | Foto: Desiree Schouten

In deze lezing werd verteld over het verbouwen van lisdodde en waarom dat een goed idee is. De lezing werd gegeven door junior ecoloog Koen Brouwers van Stichting Bargerveen, deze stichting is verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het uiteindelijke doel van de lezing is om mensen proberen aan te sporen om in te zetten op de lisdodde teelt. Stichting Bargerveen hoopt dan ook dat na de lezing mensen die toegang hebben tot een stuk grond, er worden toe gezet dat te gaan doen.

Tekst: Niek van Duijvenvoorde

voorbeelden van potgrond met lisdodde | Foto: Marit Post
voorbeelden van potgrond met lisdodde | Foto: Marit Post

Veenbodems moeten worden vernat om te voorkomen dat het veen inklinkt, huizen verzakken, de bodem daalt en er veel broeikasgassen de lucht ingaan. In deze lezing geven we aandacht aan oplossingen.

Lisdodde is een gewas dat kan groeien op natte veenbodems. Lisdodde wordt in veel nuttige producten verwerkt. Potgrond, spouwmuur isolatie en nog veel meer.

Om te zorgen dat er genoeg lisdodde beschikbaar is doen we met Nederlandse en Duitse partners praktijkonderzoek. In het project zijn 3 Friese bedrijven betrokken Mulder, boer Miedema en Dijkstra-Draaisma, met hen en onze andere partners onderzoeken we hoe we de teelt oogst en verwerking kunnen optimaliseren.

Dit project wordt gecoördineerd door Stichting Bargerveen, Biosintrum is projectpartner, en wordt mogelijk gemaakt door Interreg Nederland Duitsland

Uitnodiging: Lisdodde, wat nu? | woensdag 8 februari
Uitnodiging: Lisdodde, wat nu? | woensdag 8 februari