23 apr. 2025 Project Bodem en Humane gezondheid
Symposium 'Bodem als basis voor gezondheid'
Op woensdag 7 mei vindt in het LUMC te Leiden het symposium "Bodem als basis voor gezondheid" plaats.

De wetenschappelijke link tussen bodem, voedsel en gezondheid
De ziektelast van chronische welvaartziekten kost Europa jaarlijks meer dan 700 miljard euro. Bovenop deze nu al enorme financiële druk, verwacht het RIVM dat het aantal mensen met een of meerdere chronische aandoeningen in Nederland sterk zal stijgen – van 1,5 naar bijna 12 miljoen in 2050 (Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024).
Een van de belangrijkste risicofactoren voor chronische ziekte is ons voedingspatroon. Niet alleen de voedselkeuzes die we maken, maar ook de kwaliteit van de voedingsmiddelen speelt daarbij een rol. Onderzoek laat steeds duidelijker zien dat het microbioom van de bodem nauw verbonden is met het menselijke darmmicrobioom. In dit symposium verkennen we daarom de verbinding tussen landbouwmethoden, vitaliteit van de bodem, voedselkwaliteit en menselijke gezondheid.
Wat heeft onderzoek inmiddels aangetoond? Waar wordt op dit moment aan gewerkt? Hoe kunnen we deze nieuwe inzichten toepassen en hoe brengen we ze naar de mensen toe? En, last but not least: hoe zou dat bekostigd kunnen worden?
Programma
Deel 1: gezonde bodem, gezonde gewassen
Intensieve landbouw resulteert in een verarming van het bodemvoedselweb en daarmee een verlies van bodemfuncties en een verminderde gewaskwaliteit. Andersom kunnen gewassen met een grotere nutriëntendichtheid positieve impact hebben op zowel de gezondheid als op agrarische verdienmodellen. Welke teelt optimaliseert de nutriëntendichtheid van ons voedsel?
Sprekers (onder meer):
- Online interview met pionier Dan Kittredge (Bionutrient Food Association, USA) over 15 jaar onderzoek naar nutriëntendichtheid.
- Isabel Siles Asaff (Soils2guts, Rijksuniversiteit Leiden) presenteert de eerste resultaten van het onderzoek naar microbiële biomassa in de bodem van Nederlandse boeren.
Deel 2: gezonde gewassen, gezonde darmen
Slechte voedselkwaliteit kan het darmmicrobioom verstoren. Verschillende onderzoeken en initiatieven laten de impact van voedings- en leefstijlinterventies op gezondheid en ziekte zien.
Sprekers (onder meer):
- Internist/endocrinoloog Hanno Pijl (LUMC) over de relatie tussen voeding en chronische ziekten.
- Zuzanna Zielinska (HarvestCare) presenteert internationale resultaten van Food is Medicine en de pilot Voedselapotheek in Rotterdam-Zuid.
- Paneldiscussie met o.a. Kirsten Berk (Erasmus MC), Nine Perdeck (HarvestCare) en een deelnemer van de Voedselapotheek.
- Econoom/boer Anne van de Peppel presenteert het Agri-Health Outcome Payment Model.
Netwerklunch (rond 13.00 u)
Praktische informatie
Datum: woensdag 7 mei 2025
Locatie: LUMC, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden
Programma: 9.30-14.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur, vanaf 13.00 uur afsluitende lunch)
Voertaal: Engels / Nederlands
Wij vragen geen bijdrage voor uw deelname, wel uw aanwezigheid
LET OP: DIT SYMPOSIUM IS BESTEMD VOOR PROFESSIONALS (agrarische sector, zorgsector, horeca, inkopers, beleidsmakers en beslissers)
Contactpersoon: Jet Verloove, via 06 2454 1754 of jet@detuinvanholland.nl